مشاوره حقوقي
مشاوره حقوقي

طبق قانون والديني كه از يكديگر جدا ‌‌‌مي‌شوند موظف هستند كه حضانت فرزندان خود را در سنين مختلف به عهده بگيرند. پدر و مادر عهده دار حضانت فرزند خواهند بود و ‌‌‌مي‌بايست از او مراقبت نموده و به او رسيدگي كنند. در ادامه قصد داريم توضيحات كاملي را در خصوص حضانت پدر معتاد در اختيارتان قرار دهيم و شما را با قوانين حضانت بيشتر آشنا كنيم، با ما همراه باشيد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

 

 

 

منبع:

حضانت پدر معتاد 

حضانت  دائمي پدر معتاد 

 

 

 

حضانت پدر

مطابق قانون پدر موظف است كه حضانت فرزندان را خود را به عهده بگيرد. پدر موظف است كه دختر را از سن هفت سالگي تا نه سالگي و پسر را از سن هفت سالگي تا پانزده سالگي تحت حضانت خود قرار دهد. حضانت پدر به اين معناست كه او موظف است تمام نياز‌‌‌‌هاي فرزندان را از جمله خوراك، پوشاك و مسكن برطرف نمايد و آن‌‌‌‌‌ها را در رفاه قرار دهد.

پس از سن بلوغ فرزند يعني نه و پانزده سال چنانچه فرزند پدر را براي حضانت برگزيند حضانت فرزندانش با او خواهد بود.

آيا حضانت براي پدر معتاد امكان پذير است ؟

طبق قانون يكي از مواردي كه حضانت را از والدين سلب ‌‌‌مي‌نمايد اعتياد آن‌ها است. چنانچه پدر داراي ا‌عتياد باشد نيز ‌‌‌مي‌بايست حضانت از او سلب شود اما در برخي موارد نيز سلب حضانت از پدر معتا‌د اتفاق ‌‌‌‌نمي‌افتد. براي مثال در بعضي از موارد ديده شده است كه پدر معتا‌د با وجود اعتياد خود هيچگونه زياني به فرزندش وارد نكرده است و يا اينكه مادر داراي خصوصياتي است كه ‌‌‌‌نمي‌توان فرزند را به او سپرد كه در ‌‌‌‌‌‌اين صورت سلب حضانت از پدر معتا‌د صورت ‌‌‌‌نمي‌گيرد.

حضانت ‌‌‌‌دائمي پدر معتاد

يكي از سوالاتي كه ممكن است براي افراد پيش بيايد اين است كه آيا پدر معتاد ‌‌‌مي‌تواند فرزند را به صورت ‌‌‌‌دائمي حضانت كند كه در‌‌‌‌‌‌ اين باره بايد بگوييم چنانچه شرايط فرزند به گونه‌‌‌‌‌‌اي باشد كه قانون تشخيص دهد پدر معتا‌د او صالح‌ترين سرپرست براي كودك است پدر ‌‌‌مي‌تواند حضانت ‌‌‌‌دائمي فرزند خود را نيز دريافت كند. اما‌‌‌‌‌‌ اين مورد به بررسي دادگاه و تصميم او بستگي دارد.

در چه مواردي حضانت از پدر معتاد سلب ‌‌‌مي‌شود ؟

در مواردي كه حضانت پدر معتا‌د باعث آسيب به فرزند شود و يا مصلحت او را به خطر بيندازد قانون حضانت را از پدر سلب ‌‌‌مي‌نمايد. براي مثال اگر پدر فرزند را مجبور به فروش يا جابه‌جايي مواد مخدر كند و يا مصرف مواد روانگردان توسط او در محيط خانه باعث بيمار شدن فرزند شود و… حضانت او ديگر به صلاح فرزند نخواهد بود.

در صورتي كه حضانت از پدر معتاد سلب شود و مادر نيز فرزند را نپذيرد تكليف چيست ؟

در صورتي كه حضانت پدر معتا‌د باعث آسيب به فرزند شود و دادگاه حضانت را از او سلب كند در صورتي كه مادر نيز پذيراي حضانت كودك نباشد در صورت نبود قوم و خويشي كه كودك را بپذيرند دادگاه او را به بهزيستي منتقل ‌‌‌مي‌كند. اما‌‌‌‌‌ اين در صورتي است كه اعتياد پدر باعث آسيب به فرزند شده باشد و اين مورد براي دادگاه اثبات گردد.

سوالات متداول

آيا پدر معتاد نيز ‌‌‌مي‌تواند حضانت فرزند خود را به عهده بگيرد ؟

بله در صورتي كه شرايط فرزند‌‌‌‌‌‌ اينگونه اقتضا كند و پدر نيز آسيبي به او نرساند امكان پذير خواهد بود.

آيا ‌‌‌مي‌توان حضانت را از پدر معتاد سلب نمود ؟

بله مطابق ماده ۱۰۷۳ قانون مدني چنانچه اعتياد پدر آسيبي به فرزند وارد نمايد حضانت او سلب خواهد شد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص حضانت پدر معتاد، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون حضانت پدر معتاد پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع:

حضانت پدر معتاد 

حضانت  دائمي پدر معتاد 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: حضانت پدر معتاد،
موضوع:
[ ۱۴ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۴:۴۴:۵۹ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

ازدواج و فرزندآوري امري مقدس است كه بسيار به آن توصيه شده است. متاسفانه امروزه ازدواج‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي زيادي وجود دارند كه به طلاق ختم ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شوند و در‌ اين ميان فرزندان آسيب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي زيادي ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌بينند. قانونگذار پس از طلاق پدر و مادر از يكديگر يكي از آن‌ها را موظف ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند كه حضانت فرزند را به عهده بگيرد. سرپرست ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌تواند فرزند را در خانه خود ساكن كند و با او زندگي كند. اما در برخي موارد نيز حضانت از پدر يا ماد‌ر سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود. در ادامه قصد داريم توضيحات مختصري را درباره سلب حضانت فرزند از مادر بيان كنيم، با ما همراه باشيد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

 

 

منبع :

 سلب حضانت مادر

شرايط سلب حضانت مادر 

اثبات عدم صلاحيت مادر

 

 

 

حضانت فرزند به چه معناست و پس از طلاق حضانت با كدام يك از والدين خواهد بود ؟

حضانت فرزند به‌ اين معناست كه پدر يا مادر مسئول نگهداري از فرزند خود ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شوند و موظف هستند كه نيازهاي تربيتي و پرورشي او را برطرف نمايند. فرد سرپرست ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌بايست شخص صالحي باشد و دادگاه صلاحيت او را تاييد كند تا حضانت فرزند را به او واگذار كند. حضانت فرزند پس از طلاق به مادر واگذار ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود. مادر موظف است كه دختر و پسر را تا هفت سالگي تحت حضانت خود قرار دهد و پس از آن نيز حضانت فرزندان به عهده پدر خواهد بود.

شرايط سلب حضانت از مادر

همان طور كه گفته شد دادگاه براي حضانت فرزند شخصي صالح را انتخاب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند، سرپرست فرزند مي‌بايست صلاح او را بخواهد و در صورتي كه با حضانت او مصلحت فرزند به خطر بيفتد حضانت از او سلب خواهد شد. با توجه به‌ اينكه حضانت فرزند اول به ما‌در سپرده ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود دادگاه در صورت وجود شرايطي حضانت را از او سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند. شرايطي كه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند حضانت ما‌در از فرزند خود را سلب نمايند به شرح زير ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌باشند:

ازدواج با فرد ديگر

مطابق ماده ۱۱۷۰ قانون مدني چنانچه ماد‌ر پس از طلاق با شخص ديگري ازدواج كند دادگاه حضانت فرزند را از او سلب خواهد كرد و او موظف است كه فرزند را به پدرش تحويل دهد.

جنون و ديوانگي

طبق ماده ۱۱۷۰ قانون مدني اگر ماد‌ر دچار جنون و ديوانگي شده باشد و در سلامت عقلي نباشد حضانت او به مصلحت فرزند نيست و حضانت از او سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود.

  • در ماده ۱۱۷۳ قانون مدني آمده است كه اگر در مدت حضانت مادر فرزند از تربيت اخلاقي خوبي بهره‌مند نباشد و يا از نظر جسماني در سلامت كامل به سر نبرد حضانت از ما‌در سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود و قانونگذار موظف است كه حضانت‌ فرزند را به شخص صالحي واگذار نمايد.

اعتياد

چنانچه ماد‌ر داراي اعتياد به مواد مخدر، قمار و مشروبات الكلي باشد و‌ اين اعتياد او به فرزند زيان برساند حضا‌نت از او سلب شده و به پدرش واگذار خواهد شد.

فساد اخلاقي

چنانچه ما‌د‌ر داراي فساد اخلاقي و فحشا باشد پدر ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌تواند با مراجعه به دادگاه و اثبات‌ اين مورد حضانت را از او سلب كند.

ابتلا به بيماري رواني

اگر ما‌در به بيماري‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي رواني مبتلا گردد و بيماري او باعث آسيب به فرزندش شود ديگر حضانت او به مصلحت فرزند نخواهد بود و دادگاه حضانت را از او سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌نمايد.

سوء استفاده از فرزند | سلب حضانت از مادر

اگر مادر در مدت حضانتش از فرزند هرگونه سوء استفاده‌اي كند حضانت از او گرفته خواهد شد. براي مثال اگر ما‌در فرزند را مجبور كند كه به فروش مواد مخدر بپردازد حضانت او به صلاح كودك نيست و ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌بايست سلب حضا‌نت شود.

دعواي سلب حضانت فرزند از مادر

براي سلب حضا‌نت از ما‌در ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌بايست يكي از دلايل بالا موجود باشد. براي مثال اگر ما‌در دچار بيماري رواني باشد و كودك را بيش از حد كتك بزند پدر ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌تواند با مراجعه به دادگاه حضا‌نت را از او سلب كند. چنانچه رد و آثار ضرب روي بدن كودك ديده شود ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توان از پزشكي قانوني نيز نامه‌اي مبني بر كتك خوردن نامتعارف فرزند دريافت كرده و با تحويل آن به دادگاه خواهان سلب حضانت ما‌در شد.

سوالات متداول

آيا ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توان حضانت را از مادر سلب كرد ؟

بله در صورتي كه حضانت او به صلاح فرزند نباشد دادگاه حضانت را سلب خواهد كرد.

اگر مادر دچار بيماري رواني باشد حضانت از او سلب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود ؟

بله.

پس از سلب حضانت از مادر چه كسي سرپرست فرزند خواهد بود ؟

پدر.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص سلب حضانت از مادر، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون سلب حضانت از مادر پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

منبع :

 سلب حضانت مادر

شرايط سلب حضانت مادر 

اثبات عدم صلاحيت مادر 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: سلب حضانت مادر،
موضوع:
[ ۱۴ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۴:۴۴:۱۱ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

در دين اسلام به فرزند آوري بسيار توصيه شده است و اين كار در واقع يك امر مقدس به شمار ‌مي‌رود. فرزند نتيجه ازدواج زوجين ‌مي‌باشد كه ‌مي‌بايست از او به خوبي نگهداري و مراقبت نمايند. اما در ازدواج‌هايي كه به طلاق ختم ‌مي‌شوند ‌مي‌بايست يكي از والدين مسئوليت نگهداري از فرزند را به عهده بگيرد و هر دو والدين قادر به نگهداري از فرزند به صورت همزمان نخواهند بود. در ادامه قصد داريم توضيحاتي را در مورد حضانت دائم و نگهداري ‌‌دائمي فرزند در اختيارتان قرار دهيم، با ما همراه باشيد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

 

 

 

منبع :

حضانت دائم 

نحوه گرفتن حضانت دائم فرزند 

 

حضانت به چه عملي گفته ‌مي‌شود ؟

حضانت كردن به معناي مراقبت و تامين نيازهاي فرزند ‌مي‌باشد. فرد ‌‌سرپرست ‌مي‌بايست نياز‌‌هاي فرزند خود را مانند خوراك و پوشاك برطرف نمايد و از او در برابر آسيب‌‌هاي اجتماعي، خطرات و… حفاظت نمايد. سرپرست كودك ‌مي‌بايست بسيار صالح باشد و حضانت او به صلاح فرزند باشد.

آيا ‌مي‌توان فرزند را به صورت ‌‌دائم تحت حضانت خود قرار داد ؟

همان طور كه مي‌دانيد حضانت فرزند تا سن هفت سالگي با مادر است و پس از سن هفت سالگي نيز به پدر واگذار ‌مي‌شود. اما‌ در برخي موارد ديده شده است كه زوجين تمايل دارند كه فرزند خود را به صورت ‌‌دائمي حضانت كنند. در اين باره بايد بگوييم كه حضانت فرزند به صورت ‌‌دايمي نيز امكان پذير ‌مي‌باشد ولي براي حضانت ‌‌دائمي مي‌بايست يكي از شرايط زير فراهم باشد:

توافق بر سر حضانت دائم

زوجين ‌مي‌توانند به صورت توافقي حضانت ‌‌دائمي فرزند خود را به عهده بگيرند. براي مثال مادر ‌مي‌تواند در حين طلاق از پدر بخواهد كه در قبال بخشش مهريه خود پدر نيز حضانت دائمي فرزند را به او بدهد.

چنانچه پدر با اين شرط موافقت كند دادگاه حضانت فرزند را براي هميشه به مادر واگذار ‌مي‌كند. البته حضانت تا زماني با مادر خواهد بود كه او صلاح كودك را بخواهد و حضانتش از نظر قانون به مصلحت فرزندش باشد، در غير اين صورت حضانت ‌‌دائمي نبوده و به پدر واگذار خواهد شد.

عدم پذيرش فرزند و مصلحت او | حضانت دائم

چنانچه حضانت كودك با يكي از والدين باشد اما حضانت او به صلاح فرزند نباشد دادگاه حضانت را به والد ديگر واگذار ‌مي‌كند. براي مثال اگر مادر داراي اعتياد باشد و نتواند اعتياد خود را ترك كند‌ يا در صورت سالم بودن از پذيرش حضانت فرزندش خودداري كند پدر ‌مي‌تواند حضانت ‌‌دائمي فرزند خود را دريافت نمايد.

در هر صورت بهتر است والدين حضانت ‌‌دائمي فرزند خود را به صورت توافق با يكديگر دريافت كنند. اما توافق آن‌‌ها نمي‌تواند حضانت ‌‌دائمي را تضمين نمايد و چنانچه ‌‌سرپرست ‌‌دائمي شخص صالحي نباشد دادگاه حضانت را سلب ‌مي‌كند.

سوالات متدوال

آيا ‌مي‌توان در قبال بخشش مهريه حضانت ‌‌دائم فرزند را دريافت كرد ؟

بله.

دريافت حضانت ‌‌دائمي در صورت صالح نبودن يكي از والدين امكان پذيز است ؟

بله اگر يكي از والدين مصلحت فرزند را به خطر بيندازد حضانت فرزند به صورت ‌‌دائمي به والد ديگرش داده خواهد شد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص حضانت دائم، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون حضانت دائم پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

حضانت دائم 

نحوه گرفتن حضانت دائم فرزند 

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: حضانت دائم،
موضوع:
[ ۱۴ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۴:۴۳:۲۱ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

ممكن است تا به حال چندين بار شنيده باشيم كه فلاني ضامن شخصي شده است‌‌. يا اينكه اگر براي وام گرفتن به بانك مراجعه كرده باشيد حتما به شما گفته‌اند كه بايد شخصي ضامن وام شما شود. اما به راستي ضمانت به چه معنا است‌‌‌؟ ضامن چه كسي است؟ در اين مطلب به بررسي عقد ضمان مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

   

 

منبع :

ضمان چيست ؟

ضامن كيست ؟ 

قوانين ضامن بودن 

 

 

 

 

 

 

 

ضمانت چيست ؟

از نظر لغوي ضمانت به معناي عهده گرفتن‌‌‌، كفالت نمودن، التزام و تعهد است. در كتب فقهي ضمانت به عملي گفته مي‌شود كه در نتيجه آن شخصي مالي را كه بر ذمه ديگري است بر عهده مي‌گيرد يا به عبارت ديگر فردي غير از مديون دين و بدهي را كه بر گردن مديون اصلي است به طلبكار مي‌پردازد.

به طور مثال آقاي الف به آقاي ب مبلغ بيست ميليون تومان بايد بپردازد‌‌. در اينجا شخص ج كه اصلا مديون نيست پرداخت اين بيست ميليون تومان به طلبكار را بر عهده مي‌گيرد. در اصطلاح اين فرد ضمانت كرده است.

عقد ضمان ميان ضامن و طلبكار منعقد مي‌شود و اراده و رضايت مديون اصلي تاثيري ندارد. در ماد‌‌‌ه 685 قانون مدني به صراحت اعلام شده است كه در ضما‌‌ن رضايت يا عدم رضايت مضمون عنه اثري ندارد و در واقع اين عقدي است بين ضامن و شخص طلبكار.

اركان ضمانت

عقد ضما‌ن داراي چهار ركن اصلي است از جمله‌‌‌:

ضامن‌‌‌‌‌‌: شخص ثالثي كه متعهد مي‌شود بدهي بر ذمه او باشد بدون اين كه مديون باشد يا ملزم به پرداخت باشد. او متعهد مي‌گردد وجه را پرداخت نمايد. در مثال بالا شخص ج ضامن است.

مضمون له‌‌‌‌‌‌: شخص ذينفع در عقد ضمان كه وجه بايد به او پرداخت شود. در مثال بالا شخص ب مضمون له است يعني همان طلبكار.

مضمون عنه‌‌‌‌‌‌: شخصي كه مديون اصلي است و بايد پول را پرداخت كند اما در صورت ناتواني از پرداخت ضامن به جاي او وجه را مي‌پردازد. در مثال بالا شخص الف مضمون عنه است.

ماهيت عقد ضمان

1/ عقد رضايي‌‌‌: براي انجام عقد ضما‌ن تشريفات خاصي لازم نيست و همين كه طلبكار ضمانت را بپذيرد اين عقد به وقوع پيوسته است. به عبارت ديگر ضمان عقد رضايي است.

2/ عقد لازم: با توجه به اينكه عقد ضمان يك عقد لازم است، ضامن و مضمون له نمي‌توانند آن را فسخ كنند و شخص ضامن بايد تعهد خود را انجام دهد مگر اينكه وضعيت از موارد قانوني فسخ ضما‌ن باشد.

3/ عقد معوض‌‌‌: ضما‌ن يك عقد رايگان نيست‌‌. اگر چه عقد بين ضامن و طلبكار است اما ضامن بعد از پرداخت وجه مي‌تواند به مديون اصلي رجوع كند.

4/ عقد تبعي‌‌‌: ضمان به دنبال وجود دين اصلي اتفاق مي‌افتد‌‌. به عبارت ديگر وقتي كه بدهي اصلي وجود داشته باشد شخص مي‌تواند به تبع وجود بدهي ضمانت آن را بكند. ضمانت ديني كه وجود ندارد اصلا صحيح نيست.

اقسام عقد ضمان

ضما‌ن بر اساس چگونگي ايجاد به دو نوع تقسيم مي‌شود‌‌‌:

1/ ضمان قهري‌‌‌: اين نوع از ضمانت زماني رخ مي‌دهد كه شخص مرتكب عملي شده باشد و به تبع آن به دستور قضايي و بدون قرارداد ضامن مي‌شود. شخص ضامن در واقع خودش نمي‌خواهد كه ضمانت كند اما به دليل اشتباهي كه انجام داده مانند غصب‌‌‌، اتلاف و… قانون او را ملزم به جبران مي‌كند.

ضمان عقدي‌‌‌: در صورتي كه خود شخص با ميل و رضايت خود بخواهد ضمانت را بر عهده بگيرد ضمان عقدي مي‌نامند. اين عقد سبب بري الذمه شدن مديون اصلي است اما با يك قرارداد كه همان ايجاب و قبول بين ضامن و طلبكار است ضامن متعهد مي‌شود كه به جاي مضمون عنه تعهد را انجام بدهد.

آثار عقد ضمان

عقد ضمان داراي دو اثر زير است‌‌‌:

1/ اثر ضما‌ن بين ضامن و مضمون له‌‌‌: بر اساس ماد‌‌‌ه 698 قانون مدني بعد از اينكه ضمان به طور صحيح واقع شد ذمه بدهكار اصلي بري مي‌شود و ضامن در برابر مضمون له متعهد مي‌گردد. در واقع طلبكار بايد طلب خود يا تعهد را از ضامن بخواهد.

بر اساس ماد‌‌‌ه 699 قانون مدني تعليق در ضمان صحيح نيست يعني شخص بگويد اگر بدهكار پرداخت نكرد من ضامن مي‌شوم اما اين امكان وجود دارد كه خود عقد ضمان منعقد و الزام به تاديه را معلق به عدم پرداخت مديون اصلي نمود. به طور مثال ضامن بگويد كه اگر مديون اصلي پرداخت نكرد من پرداخت مي‌كنم.

2/ اثر ضما‌ن بين ضامن و مضمون عنه‌‌‌: بر اساس ماد‌‌‌ه 709 قانون مدني بعد از وقوع عقد مهم‌ترين اثري كه ضمان بين ضامن و مضمون عنه ايجاد مي‌كند اين است كه ضامن بعد از اداي دين مي‌تواند به مديون اصلي يا مضمون عنه رجوع كند.

فسخ عقد ضمان

اگر چه عقد ضمان عقدي لازم است و امكان فسخ آن وجود ندارد اما بر اساس ماد‌‌‌ه 701 قانون مدني در سه مورد مي‌توان آن را فسخ نمود‌‌‌:

1/ اعسار ضامن‌‌‌‌‌‌: اگرچه مال دار بودن ضامن شرط نيست اما با توجه به ماده 690 قانون مدني اگر طلبكار در هنگام انعقاد عقد نسبت به عدم تمكن مالي ضامن جاهل باشد مي‌تواند عقد را فسخ نمايد. اما اينكه در هنگام عقد مي‌دانسته ضامن پولي ندارد و باز هم پذيرفته بعدا نمي‌تواند به استناد آن عقد را فسخ كند.

در صورتي كه ضامن ابتدا مال داشته اما بعدا معسر شود بر اساس ماد‌‌‌ه 690 قانون مدني مضمون له خياري براي فسخ كردن ندارد و نمي‌تواند عقد ضمان را فسخ كند مگر اينكه در ضمن عقد تمكن مالي ضامن شرط شده باشد و در صورت اعسار با استناد به خيار تخلف از شرط عقد را فسخ نمايد.

2/ حق فسخ نسبت به دين مضمون به‌‌‌‌‌‌: در صورتي كه شرط شود براي ضامن يا مضمون له يا شخص ثالثي اختيار فسخ وجود دارد فرد مي‌تواند با رجوع به آن اختيار، عقد ضمان را فسخ كند.

3/ تخلف از مقررات عقد‌‌‌‌‌‌: با توجه به اين وقتي طرفين عقد شروطي را در ضمن عقد مطرح مي‌كنند بايد به آن پايبند باشند در صورتي كه برخلاف آنچه در عقد ضمان مطرح شده است عمل كنند اين حق براي شخصي كه شرط به نفع او تنظيم شده وجود دارد كه عقد را فسخ نمايد.

بهتر است پيش از ضامن شدن يا قبول ضمانت شخص ديگر با يك وكيل مجرب مشورت نماييد تا از مشكلات احتمالي بعدي جلوگيري نماييد. وكلاي وكيل دات كام متخصص در امور حقوقي از جمله عقد ضمان پاسخگوي سوالات شما مي‌باشند.

سوالات متداول

عقد ضمان چيست‌‌‌ ؟

عقدي است كه بر اساس آن شخصي كه بري الذمه است مالي را كه بر عهد‌‌‌ه ديگري است بر ذمه بگيرد كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

چگونه عقد ضمان را مي‌توان فسخ كرد ؟

عقد ضمان يك عقد لازم است اما با توجه به ماد‌‌‌ه 701 فقط در سه صورت مي‌توان آن را فسخ كرد كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

آيا رضايت مديون اصلي در عقد ضمان شرط است ‌‌‌؟

خير آنچه اهميت دارد توافق بين ضامن و طلبكار است‌‌ كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

شما مي‌توانيد براي كسب اطلاعات بيشتر در خصوص عقد ضما‌ن و دريافت مشاوره از خدمات مشاوره حقوقي آنلاين و تلفني وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص عقد ضما‌ن، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون عقد ضما‌ن پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع :

ضمان چيست ؟

ضامن كيست ؟ 

قوانين ضامن بودن 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ضمان،
موضوع:
[ ۱۳ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۳۷:۲۸ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

در دنياي امروز تجارت يك امر پيچيده و دشوار است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ديگر تجارت امروز مانند قبل به يك خريد و فروش ساده ختم ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌شود بلكه داراي اصول و پيچيدگي‌هايي است كه اگر اشخاص به آن آگاه نباشند ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌توانند در دنياي تجارت دوام بياورند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. از همين رو بسياري از افراد كه داراي سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه كلان هستند اما تجربه كافي در مورد تجارت ندارند ترجيح ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهند كه سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه خود را به تاجران ماهر و باتجربه بسپارند تا با سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آن‌ها كار كنند و از‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اين طريق سود ببرند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اين نوع قرارداد بين طرفين در اصطلاح حقوقي مضاربه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌گويند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع :

 مضاربه چيست ؟

چگونه مضاربه را فسخ كنيم ؟

 در مضاربه طرفين هم شريك هستند ؟ 

 

 

 

 

 

 

قرارداد مضاربه چيست ؟

ريشه مضاربه ضرب است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. الضرب في الارض به معني سير و سفر كردن در زمين است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. وجه تسميه مضاربه از ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اين جهت است كه شخصي كه عامل ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌باشد براي معامله كردن و تحصيل سود در زمين به فعاليت ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌پردازد و تلاش ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در قديم يكي از راه‌هاي كسب سود سفرهاي تجارتي بوده است به همين دليل به اين عمل مضاربه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌گويند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

در اصطلاح فقها مضاربه عقدي است كه به موجب آن شخصي با سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه شخص ديگر تجارت ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند و سود حاصل از آن بين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آن‌ها تقسيم ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

در قانون مدني يك فصل كامل به مضاربه پرداخته شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. براي دريافتن تعريف حقوقي مضاربه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توان به ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 546 قانون مدني رجوع كرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. بر اساس اين ماده مضاربه عقدي است كه در آن شخصي به ديگري سرمايه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اي را ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهد به شرط اينكه با آن تجارت كند و در سود آن با هم شريك شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

اركان عقد مضاربه

در انتهاي ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 546 قانون مدني براي عقد مضاربه دو ركن اصلي را مشخص كرده است يكي مضارب و ديگري مالك‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ولي علاوه بر آن چه در ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اين ماده آمده است يك ركن ديگر وجود دارد كه به آن راس المال مي‌گويند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

مالك‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: شخصي كه صاحب سرمايه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌باشد و پول خود را به مضارب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

مضارب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: يا نام ديگر او عامل شخصي است كه با سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه مالك تجارت ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

راس المال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: سرمايه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اي كه مالك به مضارب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهد تا با آن كار كند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اين سرمايه بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 547 بايد وجه نقد باشد چه ارز خارجي و چه پول رايج ايران‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اما منافع يا كالا مانند ماشين و‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌… جزو وجه نقد نيستند و اين قرارداد ديگر عقد مضاربه نيست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

ويژگي‌هاي مضاربه

ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 550 قانون مدني مضاربه را عقدي جايز ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌داند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. هر يك از طرفين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌تواند در هر زمان كه بخواهد عقد را فسخ كند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. حتي مدت دار بودن مضاربه هم سبب ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌شود تا عقد لازم باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به طور مثال طرفين در قرارداد مضاربه شرط مي‌كنند كه تا 6 ماه اعتبار داشته باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. تا قبل از پايان شش ماه هر يك از طرفين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند مضاربه را برهم بزنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

شما ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانيد قبل از انعقاد مضاربه با وكلاي وكيل دات كام مشورت نماييد تا از ضررهاي احتمالي جلوگيري نماييد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

مدت زمان مضاربه

شرط زمان در حين عقد مضاربه لازم ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. يعني طرفين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند براي يك مدت محدود مثلا يكسال با هم عقد ببندند يا اين كه زمان تعيين نكنند و به طور نامحدود عقد را منعقد نمايند و هر زمان كه بخواهند ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند عقد را فسخ كنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

اگر مضاربه مدت دار باشد بعد از به پايان رسيدن مدت زمان قرارداد شخص ديگر حق ندارد با سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه مالك كار بكند مگر اينكه از مالك اجاز‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه جديد بگيرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

مشاركت در سود و ضرر

مضاربه از عقود مشاركتي است يعني اينكه طرفين هم مالك و هم مضارب در سود و ضرر با هم شريك هستند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اگر شخص مالك به قصد سود بردن سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه خود را در اختيار مضارب قرار ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهد به اين معني نيست كه در ضرر شريك نباشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به هر دليلي اگر مضارب ضرر كند مالك هم به نسبت خود در ضرر شريك است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 558 قانون مدني اين كه توافق كنند ضرري به مالك تعلق نگيرد باطل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

ميزان سهم از سود

قانون گذار ميزان سهم هر طرف از سود را حصه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌نامد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. طرفين بايد در ضمن عقد مضاربه با هم توافق كنند كه ميزان سهم هر طرف چه قدر است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 549 قانون مدني سود بايد يا از قبل تعيين شده باشد يا اگر از قبل تعيين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌كنند بايد ميزان سود در عرف مشخص باشد به طوري كه سكوت در مورد ميزان آن به معناي رجوع طرفين به مقدار عرفي آن باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. سود به شكل نسبتي از كل مشخص ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. مثلا به ميزان دو سوم از كل سود براي مالك است و يك سوم براي مضارب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

توافقات باطل در مورد سود مضاربه

اگرچه طرفين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند با هم در مورد چگونگي تقسيم سود توافق كنند ولي قطعا برخي از توافقات باطل هستند از جمله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌:

1/ توافق در مورد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اين كه كل سود به مالك يا مضارب برسد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. سود بايد تقسيم شود و يك نفر نمي‌تواند مالك كل سود باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اگر تعيين كنند كه همه سود به مالك برسد ديگر عقد مضاربه نيست و بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 557 قانون مدني مانند اين است كه مالك فردي را اجير كرده باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اين جا فرد مستحق اجرت المثل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

2/ بايد سهم هر طرف از سود به شكل كسري از كل سود باشد مانند يك چهارم و تعيين يك مبلغ ثابت و مشخص درست نيست و باعث بطلان عقد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود. مانند اين كه يكي از طرفين بگويد سهمش ماهي يك ميليون تومان كه اين درست نيست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

3/ تضمين اصل سود يا ميزان سود مالك باطل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. با توجه به اينكه بازار و معامله داراي فراز و نشيب است تضمين رسيدن به سود قطعي باطل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

4/ بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 558 قانون مدني توافق در مورد اينكه مضارب فقط مسئول ضرر و كاهش سرمايه باشد باطل است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. زيرا همان طور كه در ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 556 قانون مدني آمده است مضارب امين سرمايه است نه ضامن سرمايه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اي كه به او سپرده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

مسئول بودن مضارب

اگرچه هم مالك و هم مضارب هر دو در سود و ضرر معامله شريك هستند اما بدين معنا نيست كه مضارب هر كاري كه بخواهد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌تواند با سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه مالك بكند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 555 قانون مدني به صراحت گفته شده است كه تجارت بايد معمول و متعارف بلد يعني مطابق موقعيت شهري و زمان باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به عبارت ديگر مضارب مسئول است كه فعاليت تجاري معقول در حد عرف داشته باشد به طور مثال اين اصلا متعارف و معمول نيست كه در منطقه كويري حوضچه ماهي تاسيس نمايد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

در صورتي كه ضامن با تعدي و تفريط سبب از بين رفتن سرمايه شود مانند اينكه سرمايه را در كاري كه بلد نيست يا تجارتي مي‌داند ضرر دارد سرمايه گذاري كند قطعا مسئول جبران خسارت مالك است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اما اگر فعاليت تجاري متعارف كرده باشد و عمل او بر اساس عرف تجاري يا آن فعاليتي كه مالك ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌خواسته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، باشد اما به دليل مشكلات بازار، سرمايه از دست برود مسئول نيست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

فسخ شدن مضاربه

همان طور كه در ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 550 قانون مدني ذكر شده است مضاربه عقد لاز‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي است كه طرفين هر زمان بخواهند ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند آن را فسخ كنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اما در ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 551 قانون مدني چهار مورد مطرح شده است كه اگر اتفاق بيفتد مضاربه منفسخ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود:

1/ در صورت فوت يا جنون يا سفه احد طرفين‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: در واقع زماني كه طرفين اهليت خود را از دست ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. البته فوت يكي از طرفين زماني سبب فسخ است كه مضاربه براي زمان حيات انشا شده باشد وگرنه وصيت به مضاربه صحيح است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

2/ مفلس شدن مالك‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: ناتواني مالي مالك باعث فسخ است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

3/ تلف شدن تمام سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه و سود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. زيرا وقتي سرمايه از بين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌رود در اين صورت ديگر موضوعي باقي ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمي‌ماند كه بخواهند بر اساس آن تجارت كنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. همچنين وقتي ديگر فعاليت سود نداشته باشد برخلاف اقتضاي عقد است و سبب بطلان عقد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

4/ عدم امكان انجام تجارتي كه منظور طرفين بوده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌. گاهي طرفين توافق ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌كنند بر ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اينكه مضارب تجارت خاصي را انجام دهد اما به دلايلي مثلا نبود كالا ديگر امكان انجام دادن آن وجود ندارد كه در اين صورت قرارداد فسخ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

سوالات متداول

مضاربه چيست ؟

عقدي كه در آن شخصي سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌يه خود را به ديگري ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌دهد تا با آن كار كند و در سود با وي شريك شود كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

چگونه مضاربه را فسخ كنيم ؟

بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 550 قانون مدني مضاربه عقدي جايز است و هر يك از طرفين ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانند آن را برهم بزنند كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

در مضاربه طرفين در ضرر هم شريك هستند ؟

بله اگرچه قصد مالك سود بردن است ولي در ضرر كردن هم با مضارب شريك است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

چه زماني مضارب مسئول جبران خسارت است ؟

بر اساس ماد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه 556 قانون مدني مضارب در صورت تعدي و تفريط ضامن است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

ميزان سود در قرارداد مضاربه چه قدر است ؟

ميزان سود طرفين بر اساس توافق قبلي است كه بايد به صورت كسري نسبت به كل سود باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

شما ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانيد براي دريافت اطلاعات بيشتر و دريافت پاسخ سوالات خود از خدمات مشاوره آنلاين و تلفني وكيل دات كام استفاده نماييد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص مضاربه، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون مضاربه پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

منبع :

 مضاربه چيست ؟

چگونه مضاربه را فسخ كنيم ؟

 در مضاربه طرفين هم شريك هستند ؟ 

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: مضاربه،
موضوع:
[ ۱۳ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۳۶:۴۸ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

امروزه با تغيير شكل دادن روابط مالي و تجاري بين اشخاص شكل بانكداري نيز تغيير كرده است. به طوري كه بانك‌ها براي جذب مشتري و داشتن سود بيشتر سعي در ارائه خدمات نوين و منطبق با قواعد تجاري هستند. يكي از اين خدمات، ارائه ضمانت نامه بانكي است. ضمانت كردن در امور تجاري از ديرباز وجود داشته است اما در زمان حاضر شاهد آن هستيم كه بانك‌ها نيز خود را وارد اين عرصه كرده‌اند و به ضمانت مشتريان خود مي‌پردازند. در اين مطلب به بررسي ضمانت بانك‌ها از مشتريان خود يا به عبارت ديگر ضمانت بانكي مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع:

ضمانت بانكي 

چطور ضمانت بانكي دريافت كنيم ؟

 

 

 

 

ماهيت عقد ضمانت

براي آشنايي بهتر با ضمانت بانكي در ابتدا لازم است كه بدانيم ضمانت كردن به چه معنا است. از منظر حقوقي ضمانت عقدي است كه به موجب آن شخصي متعهد مي‌شود كه در صورتي كه بدهكار اصلي نتواند بدهي خود را بپردازد، شخص ضامن به جاي او اين بدهي را به طلبكار پرداخت كند.

به اين صورت كه شخص الف بايد مبلغ يك ميليون تومان را به شخص ب بپردازد. در اين جا شخص ج به دليل تمكن مالي و اعتباري كه دارد ضامن شخص الف مي‌شود و اعلام مي‌كند كه در صورت عدم توانايي الف براي پرداخت يك ميليون تومان، او اين مبلغ را به شخص ب پرداخت مي‌كند.

ضمانت نامه بانكي چيست ؟

با توجه به اين كه بانك‌ها نگه دارنده اصلي سرمايه‌هاي مردم هستند از اعتبار مالي و سرمايه زيادي برخوردار مي‌باشند. از همين رو مي‌توانند طي يك قرارداد به نام ضمانت نامه با‌نكي، ضامن مشتري خود براي پرداخت بدهي او باشند. به اين شكل كه اگر مشتري نتوانست بدهي را پرداخت كند بانك به عنوان ضامن اين مبلغ را به ذينفع مي‌پردازد.

اركان ضمانت نامه بانكي

يك ضمانت نامه بانكي داراي اركان مختلفي است از جمله:

مضمون عنه: مشتري كه از بانك درخواست ضمانت نامه مي‌كند. مشتري مي‌تواند شخص حقوقي مثلا شركت سيمان يا شخص حقيقي مثلا صاحب گاوداري باشد. حتي در برخي موارد مشتري دولت يا شركت‌هاي دولتي است.

مضمون له: شخصي كه ذي نفع است و ضمانت به نفع او صادر مي‌شود. در واقع شخص طلبكار كه پول را دريافت مي‌كند اعم از اشخاص حقوقي و حقيقي.

ضامن: در اين جا بانك صادر كننده ضمانت نامه با‌نكي مي‌باشد.

وجه الضمان: مبلغي كه بانك ضامن مي‌شود آن را به جاي مشتري پرداخت كند. به طور مثال بانك ضامن مي‌شود بدهي مشتري به مبلغ يك ميليارد دلار را پرداخت كند اين يك ميليارد دلار وجه الضمان است. براي بانك هيچ الزامي براي ضمانت تمام مبلغ بدهي وجود ندارد بلكه مي‌تواند بسته به شرايط مشتري بخشي يا تمام مبلغ را ضمانت نمايد.

ويژگي ضمانت نامه‌هاي بانكي

هر ضمانت نامه بانكي كه صادر مي‌شود داراي سه ويژگي عمده مي‌باشد:

1/ ضمانت نامه با‌‌نكي يك تعهد غير قابل بازگشت است. يعني بانكي كه ضامن شده است نمي‌تواند بعد از اينكه متعهد به پرداخت شده است از اين كار سرباز بزند. فقط امكان ابطال ضمانت نامه بر اساس شرايط مندرج در ضمانت نامه وجود دارد.

2/ ضمانت نامه‌هاي با‌نكي از قراردادهاي پايه مستقل هستند كه در صورت مطالبه ذينفع پرداخت مي‌شود. اگر مضمون له درخواست پرداخت مبلغ را نكند بانك هم وظيفه‌اي براي پرداخت مبلغ ندارد.

3/ غير قابل انتقال بودن ضمانت نامه‌هاي بانكي سومين ويژگي مهم آن است. شخصي كه ضمانت نامه به نفع او است يا به عبارت ديگر مضمون له كه طلبكار مي‌باشد نمي‌تواند آن را به شخص ديگري انتقال دهد. فقط خود ذي نفع كه در ضمانت نامه قيد شده است امكان استفاده از آن را دارد.

مندرجات ضمانت نامه بانكي

در اكثر موارد اطلاعات زير در ضمانت نامه درج مي‌شود:

  1. نام و مشخصات موسسه اعتباري يا شعبه بانك صادر كننده ضمانت نامه بانكي.
  2. اطلاعات مضمون عنه يعني مشتري كه خواستار ضمانت نامه است.
  3. اطلاعات مضمون له يا ذينفع.
  4. شماره و موضوع رابطه كه ضمانت نامه بر اساس آن صادر شده است.
  5. وجه ضمان يا همان وجه ضمانت نامه.
  6. تاريخ صدور ضمانت نامه بانكي.
  7. تاريخ خاتمه اعتبار ضمانت نامه بانكي.
  8. شرايط مطالبه ضمانت نامه بانكي از سوي ذينفع.
  9. رويدادهاي خاتمه ضمانت نامه كه بر اساس آن ضمانت پايان مي‌يابد.
  10. تمبر مالياتي.

نحوه صدور ضمانت نامه بانكي

براي دريافت ضمانت نامه فرآيند از طريق سيستمي در سايت بانك انجام مي‌شود. علاوه بر مدارك شناسايي هر بانكي مدارك خاصي براي صدور ضمانت نامه نياز دارد. شما مي‌توانيد براي اطلاع از مدارك مورد نياز به سايت بانك يا خود شعبات بانك مراجعه نماييد. معمولا از مشتري وثيقه‌اي معتبر كه در ادامه به آن مي‌پردازيم نيز درخواست مي‌شود. در مرحله بعدي بانك به بررسي شرايط مشتري و وثيقه مي‌پردازد كه قطعا چند ماه طول مي‌كشد.

بعد از اينكه براي بانك محرز گرديد كه مشتري شرايط لازم را دارد با درخواست مشتري موافقت كرده و ضمانت نامه بانكي صادر مي‌شود. بانك ممكن است كه تمام مبلع بدهي را ضمانت كند يا ممكن است فقط بخشي را به طور مثال يك سوم از كل مبلغ بدهي را ضمانت كرده باشد. قطعا اين كه بانك ضامن چه ميزاني از بدهي است در ضمانت نامه قيد مي‌شود و فقط نسبت به همان مبلغي كه در ضمانت نامه بانكي آمده است، مسئول مي‌باشد.

تمام مراحل از ثبت نام اوليه تا صدور نهايي در سامانه سپام ثبت مي‌گردد و در انتها كد منحصر به ضمانت نامه براي مشتري صادر مي‌شود. بر اساس بخشنامه بانك مركزي اگر بانك‌ها ضمانت نامه را در سامانه ثبت نكنند مجوز صدور ضمانت نامه لغو مي‌گردد.

وصول ضمانت نامه بانكي

تنها شخصي كه مي‌تواند ضمانت نامه بانكي را وصول كند ذينفع است. به محض اينكه مضمون عنه يعني مشتري كه بدهكار است نتواند بدهي خود را پرداخت كند بانك به عنوان ضامن بايد معادل مبلغ قيد شده در ضمانت نامه را به ذينفع يا مضمون له پرداخت كند.

وصول ضمانت نامه مستلزم آن است كه شخص ذينفع وجه الضمان را دريافت بنمايد. اگر به هر دليلي ذينفع نخواهد پول را دريافت كند به معناي پايان اعتبار ضمانت نامه است و بانك ديگر وظيفه‌اي براي پرداخت وجه ندارد.

شرايط صدور ضمانت نامه بانكي

1/ در ابتدا مشتري بايد در بانك ضامن داراي حساب باشد.

2/ قطعا اين امكان وجود ندارد كه بانك به هر شخصي با هر وضعيت مالي  ضمانت نامه بدهد.

با توجه به اينكه بانك قصد دارد مبلغي را به جاي مشتري بدهد و در غالب موارد اين مبلغ بسيار زياد است به گردش مالي و كسب و كار مشتري خود دقت مي‌كند. اين كه مشتري داراي كسب و كاري باشد كه معتبر بوده و سود زيادي هم داشته باشد اهميت زيادي دارد.

بانك حتي به گردش حساب بانكي مشتري يعني واريزها و برداشت‌هاي او و اينكه چك برگشتي نداشته باشد نيز دقت مي‌كند. به عبارت ديگر بانك ضامن فردي خواهد شد كه قدرت لازم براي بازگرداندن پول به بانك را داشته باشد.

3/ مهم‌ترين شرط براي دريافت ضمانت نامه بانكي داشتن يك وثيقه معتبر است كه نزد بانك مي‌ماند و در صورت عدم توانايي مضمون عنه براي برگشت پول، بانك اين وثيقه‌ها را براي خود برمي‌دارد.

4/ واقعي بودن قرارداد پايه بين ضمانت خواه يا مشتري با ذينفع. همچنين با توجه به سياست‌هاي مبارزه با پولشويي در صورتي كه محرز شود كه قرارداد بين مضمون عنه و ذينفع صوري بوده ضمانت نامه بانكي صادر نمي‌شود.

وثيقه‌هاي لازم براي دريافت ضما‌نت نامه با‌نكي

بانك براي ضمانت وثيقه دريافت مي‌كند. اين وثيقه‌ها بسيار سنگين و ارزشمند هستند از جمله موارد زير:

الف) وجه نقد يا طلا يا هر نوع سند مالي كه داراي ارزش مالي مورد تاييد باشد مانند اسناد خزانه يا اوراق قرضه دولتي و اوراق مشاركت منتشره بر اساس مجوز بانك مركزي يا هر نوع سپرده سرمايه گذاري مانند حساب‌هاي سپرده مدت دار، حساب پس انداز قرض الحسنه و حساب‌هاي ارزي مشتري در بانك ضامن يا ساير بانك‌ها. 

ب) تضمين بانك‌ها يا موسسات اعتباري غير بانكي معتبر در خارج از كشور.

ج ) چك يا سفته با ضمانت قابل قبول بانك.

د) رسيد انبارهاي عمومي كالا كه نشان مي‌دهد ميزاني از كالا براي مشتري در اين انبارها موجود است.

ه) اموال غير منقول مانند خانه، اموال منقول ارزشمند مانند كشتي و هواپيما و سهام شركت‌هايي كه در بورس پذيرفته شده باشند.

سوالات متداول

ضمانت نامه بانكي چيست ؟

قراردادي است كه به درخواست مشتري منعقد مي‌شود و در آن بانك ضامن مي‌شود در صورت عدم توانايي مشتري، بدهي او را به ذينفع پرداخت كند كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

چطور ضمانت نامه بانكي دريافت نماييم ؟

تمام مراحل دريافت ضمانت نامه از طريق سيستم انجام مي‌شود كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

نحوه وصول و دريافت ضمانت نامه بانكي چيست ؟

ضمانت نامه بانكي فقط به درخواست ذينفع قابل وصول است كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

آيا براي ضمانت نامه بانكي وثيقه لازم است ؟

بله قطعا بايد نزد بانك وثيقه بگذاريد كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

قطعا دريافت ضمانت نامه بانكي داراي پيچيدگي و دشواري مي‌باشد. شما مي‌توانيد براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد ضمانت نامه‌هاي بانكي و سهولت در امر دريافت آن‌ها با گروه وكلاي وكيل دات كام در ارتباط باشيد و از خدمات مشاوره آنلاين و تلفني وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص ضمانت نامه بانكي، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون ضمانت نامه بانكي پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع:

ضمانت بانكي 

چطور ضمانت بانكي دريافت كنيم ؟


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: ضمانت بانكي،
موضوع:
[ ۱۳ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۸:۳۶:۱۱ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

قطعا وقف ثوابي كثير براي واقف به همراه دارد. در اين ثواب شخصي كه متولي مال موقوفه است نيز شريك است. شخصي كه وظيفه نگهداري از مال وقفي را بر عهده مي‌گيرد از اين جهت كه عهده‌دار كاري نيكو در راه خدا است مستحق پاداش و ثواب الهي است. البته گاهي پيش مي‌آيد كه به برخي دلايل شخص متولي از اين كار عزل مي‌شود. در ادامه به بررسي موارد عز‌ل متو‌لي وقف مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع:

موارد عزل متولي 

عزل متولي 

 

 

 

متولي مال موقوفه

شخصي كه براي انجام دادن امور مال وقفي انتخاب مي‌شود متولي مال وقفي است. بر اساس ماده 75 قانون مدني شخصي كه توليت مال وقفي را عهده‎دار مي‌باشد و كارها و اداره كردن مال موقوفه را انجام مي‌دهد متولي موقوفه نام دارد.

خود واقف يا شخص ديگري مي‌توانند متولي باشند. حتي اين امكان وجود دارد كه خود واقف به همراه شخص ديگري مشتركا با هم توليت مال وقفي را بر عهده بگيرند. واقف مي‌تواند هر شرطي را در مورد متولي قرار دهد مثلا شرط كند كه متولي مرد باشد يا سيد باشد.

متولي مي‌تواند يك نفر يا چند نفر به صورت مستقلا يا منضما باشد كه مال موقوفه را اداره مي‌كنند. به طور مثال واقف معين مي‌كند كه شخص الف و ب و ج با هم وظيفه اداره كردن مال وقفي را دارند. گاهي هم ممكن است واقف معين كند كه شخص الف مسئول مخارج مال وقفي، شخص ب مسئول تعميرات و شخص ج مسئول نظافت مال وقفي است.

مشخص نكردن متولي موقوفه

در صورتي كه واقف به هر دليلي متولي تعيين نكند دو حالت دارد يا وقف خاص است كه در اين صورت متولي مال موقوفه همان موقوف عليهم است. يا وقف براي عام است كه در اين صورت بر اساس ماده 81 قانون مدني حاكم شرع متولي مال وقفي است. در زمان حاضر اين وظيفه به اداره اوقاف سپرده شده است.

موارد عزل متولي موقوفه

با توجه 79 قانون مدني زماني كه واقف شخصي را به عنوان متولي انتخاب مي‌كند و در همان ابتدا متولي اين امر را قبول كرد امكان عزل وجود ندارد. اما با اينكه اولا و به‌ذات عزل متولي امكان ندارد اما در چند مورد قانون گذار اجازه عزل متولي را داده است.

عدم رعايت مصلحت موقوفه

عدم رعايت مصلحت مال موقوفه موجب عز‌ل متوليست. به طور مثال متولي باغ وقفي از سم پاشي براي درختان باغ استفاده نكند. قطعا متولي انتخاب شده است براي اينكه مال موقوفه به درستي اداره شود و اگر شخص مصلحت مال وقفي را در نظر نگيرد اين حق وجود دارد كه عزل شود.

براي عز‌ل متو‌لي در اولين مرحله به متو‌لي تذكر داده مي‌شود در صورتي كه وقف عام باشد اداره اوقاف اين تذكر را مي‌دهد. در صورتي كه باز متولي گوش نكند عزل خواهد شد.

عزل متولي از راه عدم رعايت مفاد وقف‌نامه

در صورتي كه متولي طبق آنچه در وقف نامه آمده است عمل نكند عزل خواهد شد. شخص واقف اين حق را دارد كه براي استفاده از موقوفه شرايط و مراتبي قرار دهد حالا اگر متولي به دليل ناتواني يا از روي عمد بر طبق مفاد وقف‌نامه اقدام ننمايد مي‌توان او را عزل كرد.

به طور مثال واقف مي‌خواهد تا خانه او براي دانشجويان دختر فقط استفاده شود ولي متولي خيانت كند و علاوه بر دانشجويان اشخاصي را كه دانشجو نيستند هم در خانه جاي دهد.

يا اينكه واقف بخواهد كه در باغ 100 عدد درخت سيب كاشته شود اما متولي توانايي انجام اين كار را ندارد.

در اين صورت در ابتدا تذكر داده مي‌شود و در صورتي كه متولي بر اساس وقف‌نامه عمل نكند عزل مي‌شود.

از دست دادن شرايط مدنظر واقف

بر اساس ماده 75 قانون مدني واقف مي‌تواند خود متولي وقف را انتخاب كند و براي او ويژگي‌ها و شرايطي كه مي‌خواهد را قرار دهد. در صورتي كه شخص از ابتدا اين ويژگي‌ها را نداشته باشد مثلا شرط شده كه سيد باشد بعدا معلوم شود متولي اصلا سيد نبوده است يا اينكه شرايط را در ابتدا داشته است اما سپس با گذشت زمان يا به هر دليلي ديگر آن ويژگي را از دست دهد امكان عزل متولي وجود دارد. به طور مثال واقف شرط كرده است كه متولي كمتر از 40 سال داشته باشد در اين صورت بعد از گذشت 40 سال مي‌توان او را عزل كرد.

نحوه عزل متولي 

در صورتي كه مشخص شود هر يك از شرايط بالا به وجود آمده است در اولين گام به متولي تذكر داده مي‌شود. در صورتي كه متولي به تذكرات گوش ندهد عزل خواهد شد. اين عزل عمدتا از طرف خود واقف يا حاكم شرع است كه در زمان حاضر اداره اوقاف به عنوان نماينده حاكم شرع اين كار را مي‌كند.

سوالات متداول

متولي وقف كيست ؟

شخص يا اشخاصي كه وظيفه اداره كردن مال موقوفه را دارند كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

آيا امكان عزل متولي وقف وجود دارد ؟

خير در اصل اين امكان وجود ندارد مگر در موارد استثنايي كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

مي‌توانيد براي دريافت پاسخ سوالات خود و مشاوره در خصوص عزل متولي وقف از خدمات مشاوره حقوقي وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص عز‌ل متو‌لي وقف، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون عز‌ل متو‌لي وقف پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع:

موارد عزل متولي 

عزل متولي 

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
[ ۱۰ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۷:۱۱:۱۵ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

يكي از اصطلاحات رايج در مبحث بيع كه ممكن است بارها شنيده باشيد «خيار يا خيار فسخ» است. اشخاصي كه معاملات بزرگ و مهم انجام مي‌دهند با اين كلمه بسيار آشنا هستند. خيار به معني توانايي فسخ است. از منظر حقوقي «خيار» به معناي اختيار در برهم زدن معامله به صورت يك جانبه است. در شرايط خاصي قانونگذار اين اجازه را به طرفين معامله داده است كه يك جانبه معامله را برهم بزنند. به اين اختيار در فسخ يك جانبه اصطلاحا خيار يا خيار فسخ گويند. خيارات داراي انواع مختلفي هستند در اين مبحث به خيار تبعض صفقه مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

منبع:

 

خيار تبعض صفقه، مفهوم و تعريف

خيار تبعض صفقهنحوه اعمال

محاسبه ميزان ثمن

 

 

 

 

 

تعريف خيار تبعضه صفقه

تبعض در لغت به معناي تجزيه گشتن و صفقه نيز اصطلاحا معادل معامله مي‌باشد.

ماده 441 قانون مدني به طور كامل اين خيار را تعريف كرده است. به عبارتي وقتي كه بيع به دو قسم تقسيم و تجزيه مي‌شود كه يك قسمت صحيح است اما قسمت ديگر به دلايلي باطل است. در اينجا براي شخصي كه اين تجزيه شدن به ضرر او باشد اين حق وجود دارد كه كلا معامله را يك طرفه فسخ كند.

چگونگي اعمال خيار تبعض صفقه

بر اساس ماده 441 قانون مدني در صورتي كه مبيع يا ثمن هر كدام تجزيه شوند شخصي كه متضرر شده است مي‌تواند يك جانبه معامله را فسخ نمايد. اين خيار هم براي مبيع يعني آنچه كه مورد معامله قرار مي‌گيرد مثلا خانه و ماشين قابل اعمال است و هم براي ثمن يعني عوض معامله كه در مقابل مبيع، خريدار به فروشنده مي‌دهد مثلا پول يا طلا.

در اين صورت شخص مي‌تواند يا كلا معامله را فسخ كند يا اينكه بخشي از معامله كه باطل است را بهم بزند ثمن خود را پس بگيرد و قسمت ديگر كه صحيح است را بپذيرد. اختيار اين موضوع با كسي است كه حق خيار دارد.

قبول بخشي از معامله

همان طور كه در ماده 441 قانون مدني گفته شده است صاحب خيار اين حق را دارد كه با استناد به خيار تبعض صفقه كلا معامله را برهم بزند يا اينكه بخش صحيح را قبول كند و ثمن قسمت باطل را بگيرد. به طور مثال شخص الف خانه‌اي را به شخص ب مي‌فروشد. بعدا معلوم مي‌شود كه 2 دنگ از اين خانه متعلق به شخص ج بوده است. در اين صورت شخص ب اين حق را دارد كه يا كلا معامله را برهم بزند يا اينكه آن بخشي را كه متعلق به شخص الف بوده قبول كند و پولي را كه براي بخش شخص ج پرداخت كرده است پس بگيرد.

شرايط اعمال خيار تبعض صفقه

براي اينكه شخص بتواند از خيار تبعض صفقه استفاده نمايد يك شرط در ماده 443 قانون مدني مطرح شده است. زماني شخص مي‌تواند از خيار خود استفاده كند كه مشتري در هنگام معامله نسبت به اين مشكل آگاه نباشد. يعني در مثال قبلي كه مطرح شد، زماني ب كه خريدار است مي‌تواند از خيار تبعض صفقه استفاده كند كه در هنگام خريد عالم به اين موضوع نبوده كه دو دانگ متعلق به شخص ج است. اما اگر مي‌دانسته و باز هم معامله را انجام داده در اين صورت نمي‌تواند معامله را برهم بزند. در اين حالت پولي كه خريدار در برابر بخش باطل داده است به او برمي‌گردد اما معامله را نمي‌تواند برهم بزند.

اما اگر بخواهد بخشي را بپذيرد و بخش ديگر را رد كند علاوه بر شرط بالا بايد شرايط ديگري رعايت گردد از جمله:

1/ مورد معامله قابل تجزيه باشد. يعني بتوان آن بخشي از معامله را كه باطل است جدا كرد و بخش ديگر را كه نسبت به آن معامله درست است نگه داشت.

2/ بخشي كه باطل شده است از عناصر اصلي معامله نباشد. يعني به نحوي نباشد كه اگر آن بخش حذف شود باعث تغيير ماهيت و اقتضاي معامله گردد.

محاسبه ميزان ثمن در خيار تبعض صفقه

ماده 442 قانون نحوه تقسيط ثمن معامله را به طور كامل توضيح داده است. در ابتدا بايد قيمت مجموع مبيع را محاسبه كرد سپس قيمت قسمتي را هم كه در مالكيت مشتري قرار گرفته است محاسبه مي‌كنند. در انتها هر نسبتي كه بين قسمت كل مبيع و قسمتي كه در اختيار مشتري است ايجاد شد همان ميزان از ثمن را بايع نگه مي‌دارد و مابقي را به مشتري برمي‌گرداند.

آنچه مهم مي‌باشد قيمت كل و قيمت بخش صحيح معامله است كه مشتري مالك آن شده است. به طور مثال قسمتي كه مشتري صاحب آن شده است 1 ميليون تومان ارزش دارد و كل مال 3 ميليون مي‌ارزد. مشتري همه سه ميليون تومان را پرداخت كرده است. در اينجا ارزش قسمت مشتري به كل مبيع يك سوم است در اين صورت بايع فقط مي‌تواند يك سوم يا همان يك ميليون تومان را بردارد و مابقي را بايد به مشتري پس بدهد. چون قطعا معامله نسبت به يك سوم از مبيع انجام شده و نسبت به دو ميليون ديگر باطل است.

ماليت نداشتن قسمت باطل

در صورتي كه بعد از تجزيه مشخص شود قسمتي كه باطل شده است اصلا ارزش و ماليت ندارد تقسيط ثمن صورت نمي‌گيرد. به طور مثال دو نفر با هم چيزي را به مبلغ 6 ميليون معامله كرده‌اند. بعد از مدتي معلوم مي‌شود كه بخشي از اين مبيع غير قابل معامله بوده است، معامله نسبت به آن باطل بوده و اصلا ارزش و ماليتي ندارد. در اين صورت نيازي نيست كه 6 ميليون تقسيط شود. زيرا مشتري اين 6 ميليون را در واقع در برابر بخشي كه ارزش دارد پرداخت كرده و تمام آن بخش هم اكنون در دست او است و بخشي كه باطل شده اصلا ارزش نداشته است.

هنگامي كه در معاملات دچار مشكل مي‌شويد بهترين و مطمئن‌ترين راه مشورت كردن با يك وكيل مجرب است. شما مي‌توانيد از خدمات مشاوره تلفني و آنلاين وكيل دات كام براي دريافت پاسخ سوالات خود در خصوص معاملات و خيار تبعض صفقه استفاده نماييد.

سوالات متداول

خيار تبعض صفقه چيست ؟

اختيار برهم زدن يك جانبه معامله به دليل تجزيه معامله به بخش صحيح و بخش باطل كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

آيا مي‌توان بخشي از معامله را قبول و بخشي ديگر را رد كرد ؟

بله با استفاده از خيار تبعض صفقه اين امكان وجود دارد كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

نحوه محاسبه ثمن در خيار تبعض صفقه چگونه است ؟

بر اساس نسبت قسمت صحيح بر كل مبيع محاسبه مي‌شود كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص خيار تبعض صفقه، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون خيار تبعض صفقه پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع:

 

خيار تبعض صفقه، مفهوم و تعريف

خيار تبعض صفقهنحوه اعمال

محاسبه ميزان ثمن

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: خيار تبعض صفقه،
موضوع:
[ ۱۰ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۷:۱۰:۳۶ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

قطعا وقف ثوابي كثير براي واقف به همراه دارد. در اين ثواب شخصي كه متولي مال موقوفه است نيز شريك است. شخصي كه وظيفه نگهداري از مال وقفي را بر عهده مي‌گيرد از اين جهت كه عهده‌دار كاري نيكو در راه خدا است مستحق پاداش و ثواب الهي است. البته گاهي پيش مي‌آيد كه به برخي دلايل شخص متولي از اين كار عزل مي‌شود. در ادامه به بررسي موارد عز‌ل متو‌لي وقف مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع:

موارد عزل متولي 

عزل متولي 

 

 

 

متولي مال موقوفه

شخصي كه براي انجام دادن امور مال وقفي انتخاب مي‌شود متولي مال وقفي است. بر اساس ماده 75 قانون مدني شخصي كه توليت مال وقفي را عهده‎دار مي‌باشد و كارها و اداره كردن مال موقوفه را انجام مي‌دهد متولي موقوفه نام دارد.

خود واقف يا شخص ديگري مي‌توانند متولي باشند. حتي اين امكان وجود دارد كه خود واقف به همراه شخص ديگري مشتركا با هم توليت مال وقفي را بر عهده بگيرند. واقف مي‌تواند هر شرطي را در مورد متولي قرار دهد مثلا شرط كند كه متولي مرد باشد يا سيد باشد.

متولي مي‌تواند يك نفر يا چند نفر به صورت مستقلا يا منضما باشد كه مال موقوفه را اداره مي‌كنند. به طور مثال واقف معين مي‌كند كه شخص الف و ب و ج با هم وظيفه اداره كردن مال وقفي را دارند. گاهي هم ممكن است واقف معين كند كه شخص الف مسئول مخارج مال وقفي، شخص ب مسئول تعميرات و شخص ج مسئول نظافت مال وقفي است.

مشخص نكردن متولي موقوفه

در صورتي كه واقف به هر دليلي متولي تعيين نكند دو حالت دارد يا وقف خاص است كه در اين صورت متولي مال موقوفه همان موقوف عليهم است. يا وقف براي عام است كه در اين صورت بر اساس ماده 81 قانون مدني حاكم شرع متولي مال وقفي است. در زمان حاضر اين وظيفه به اداره اوقاف سپرده شده است.

موارد عزل متولي موقوفه

با توجه 79 قانون مدني زماني كه واقف شخصي را به عنوان متولي انتخاب مي‌كند و در همان ابتدا متولي اين امر را قبول كرد امكان عزل وجود ندارد. اما با اينكه اولا و به‌ذات عزل متولي امكان ندارد اما در چند مورد قانون گذار اجازه عزل متولي را داده است.

عدم رعايت مصلحت موقوفه

عدم رعايت مصلحت مال موقوفه موجب عز‌ل متوليست. به طور مثال متولي باغ وقفي از سم پاشي براي درختان باغ استفاده نكند. قطعا متولي انتخاب شده است براي اينكه مال موقوفه به درستي اداره شود و اگر شخص مصلحت مال وقفي را در نظر نگيرد اين حق وجود دارد كه عزل شود.

براي عز‌ل متو‌لي در اولين مرحله به متو‌لي تذكر داده مي‌شود در صورتي كه وقف عام باشد اداره اوقاف اين تذكر را مي‌دهد. در صورتي كه باز متولي گوش نكند عزل خواهد شد.

عزل متولي از راه عدم رعايت مفاد وقف‌نامه

در صورتي كه متولي طبق آنچه در وقف نامه آمده است عمل نكند عزل خواهد شد. شخص واقف اين حق را دارد كه براي استفاده از موقوفه شرايط و مراتبي قرار دهد حالا اگر متولي به دليل ناتواني يا از روي عمد بر طبق مفاد وقف‌نامه اقدام ننمايد مي‌توان او را عزل كرد.

به طور مثال واقف مي‌خواهد تا خانه او براي دانشجويان دختر فقط استفاده شود ولي متولي خيانت كند و علاوه بر دانشجويان اشخاصي را كه دانشجو نيستند هم در خانه جاي دهد.

يا اينكه واقف بخواهد كه در باغ 100 عدد درخت سيب كاشته شود اما متولي توانايي انجام اين كار را ندارد.

در اين صورت در ابتدا تذكر داده مي‌شود و در صورتي كه متولي بر اساس وقف‌نامه عمل نكند عزل مي‌شود.

از دست دادن شرايط مدنظر واقف

بر اساس ماده 75 قانون مدني واقف مي‌تواند خود متولي وقف را انتخاب كند و براي او ويژگي‌ها و شرايطي كه مي‌خواهد را قرار دهد. در صورتي كه شخص از ابتدا اين ويژگي‌ها را نداشته باشد مثلا شرط شده كه سيد باشد بعدا معلوم شود متولي اصلا سيد نبوده است يا اينكه شرايط را در ابتدا داشته است اما سپس با گذشت زمان يا به هر دليلي ديگر آن ويژگي را از دست دهد امكان عزل متولي وجود دارد. به طور مثال واقف شرط كرده است كه متولي كمتر از 40 سال داشته باشد در اين صورت بعد از گذشت 40 سال مي‌توان او را عزل كرد.

نحوه عزل متولي 

در صورتي كه مشخص شود هر يك از شرايط بالا به وجود آمده است در اولين گام به متولي تذكر داده مي‌شود. در صورتي كه متولي به تذكرات گوش ندهد عزل خواهد شد. اين عزل عمدتا از طرف خود واقف يا حاكم شرع است كه در زمان حاضر اداره اوقاف به عنوان نماينده حاكم شرع اين كار را مي‌كند.

سوالات متداول

متولي وقف كيست ؟

شخص يا اشخاصي كه وظيفه اداره كردن مال موقوفه را دارند كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

آيا امكان عزل متولي وقف وجود دارد ؟

خير در اصل اين امكان وجود ندارد مگر در موارد استثنايي كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

مي‌توانيد براي دريافت پاسخ سوالات خود و مشاوره در خصوص عزل متولي وقف از خدمات مشاوره حقوقي وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص عز‌ل متو‌لي وقف، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون عز‌ل متو‌لي وقف پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

 

 

منبع:

موارد عزل متولي 

عزل متولي 

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: عزل متولي،
موضوع:
[ ۱۰ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۷:۰۹:۴۶ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]

قواعد نكاح يا همان ازدواج در خصوص مهريه دقيق است. اين حق مالي زن در ازدواج آثار و قواعد بسياري دارد. يكي از اين مباحث زمان تعلق مهريه به زن است و اينكه زن از چه زماني مالك مهر مي‌گردد و به تبع آن چه موقعي حق مطالبه آن را دارد؟ در ادامه توضيحات كاملي را در خصوص مهريه در دوران نامزدي در اختيارتان قرار داده‌ايم، با ما همراه باشيد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع 

مهريه در نامزدي 

مهريه در نامزدي چگونه است 

 

 

 

 

مهريه

پيش از عقد زن و مرد با يكديگر توافق مي‌كنند كه مبلغي را به عنوان مهريه در عقدنامه ذكر نمايند و مرد موظف است كه مهريه را به زن پرداخت كند. مهريه از جمله حقوقي است كه زن مي‌تواند بدون درخواست طلاق آن را مطالبه كند و شوهر نيز مي‌بايست آن را به زن پرداخت نمايد. براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص مهريه با يك كليك مقاله مرتبط را مشاهده فرماييد.

آيا در دوران نامزدي مهريه به زن تعلق مي‌گيرد ؟

مطابق ماده ۱۰۸۲ قانون مدني مهريه يكي از حقوقي است كه حين خوانده شدن عقد نكاح به زن تعلق خواهد گرفت و بعد از عقد زن مالك مهريه خواهد شد. مطابق همين قانون تا زماني كه عقد نكاح ميان زن و شوهر خوانده نشده باشد زن مستحق دريافت مهريه نخواهد بود. براي مثال زن در دوران نامزدي كه هنوز عقد ميان او و همسرش صورت نگرفته باشد مستحق دريافت مهر نيست و در صورت جدايي نيز مرد ملزم به پرداخت مهريه نخواهد بود.

در چه مواردي در دوران نامزدي به زن مهريه تعلق مي‌گيرد ؟

اين صحيح است كه مهريه در دوران نامزدي به زن تعلق نمي‌گيرد اما در يك مورد زن مستحق دريافت مهر خواهد بود. براي مثال چنانچه در حين نامزدي ميان زن و مرد صيغه محرميت خوانده شود زن مستحق دريافت مهريه مي‌شود و مرد مي‌بايست به او مهريه بپردازد.

در دوران نامزدي به زن نفقه نيز تعلق نخواهد گرفت ؟

در دوران نامزدي زن و مرد در عقد يكديگر نيستند و همان گونه كه زن در اين دوران موظف به تمكين از همسر خود نيست مرد نيز ملزم به پرداخت نفقه نخواهد بود. به همين دليل در دوران نامزدي هيچ نفقه‌اي به زن تعلق نخواهد گرفت.

سولات متداول

مبلغ مهريه چطور محاسبه مي‌شود ؟

مبلغ مهريه با توافق زن و ‌شوهر معين مي‌شود.

آيا در دوران نامزدي به زن مهريه تعلق مي‌گيرد ؟

خير همان طور كه در متن بالا گفته شد چون زن و مرد در دوران نامزدي عقد نيستند مهريه‌اي به زن تعلق نمي‌گيرد.

آيا زن مي‌تواند نفقه خود را در دوران نامزدي مطالبه كند ؟

خير هيچ نفقه‌اي به او تعلق نمي‌گيرد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص مهريه نامزدي، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون مهريه نامزدي پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

منبع 

مهريه در نامزدي 

مهريه در نامزدي چگونه است 

 


ادامه مطلب
امتیاز:
بازدید:
برچسب: مهريه نامزدي،
موضوع:
[ ۸ آذر ۱۳۹۹ ] [ ۰۲:۱۵:۱۱ ] [ vakiel ] [ نظرات (0) ]
[ ۱ ][ ۲ ][ ۳ ][ ۴ ][ ۵ ][ ۶ ][ ۷ ][ ۸ ][ ۹ ][ ۱۰ ][ ۱۱ ][ ۱۲ ][ ۱۳ ][ ۱۴ ][ ۱۵ ][ ۱۶ ][ ۱۷ ][ ۱۸ ][ ۱۹ ][ ۲۰ ][ ۲۱ ][ ۲۲ ][ ۲۳ ][ ۲۴ ][ ۲۵ ][ ۲۶ ][ ۲۷ ][ ۲۸ ][ ۲۹ ][ ۳۰ ][ ۳۱ ][ ۳۲ ][ ۳۳ ][ ۳۴ ][ ۳۵ ][ ۳۶ ][ ۳۷ ][ ۳۸ ][ ۳۹ ][ ۴۰ ][ ۴۱ ][ ۴۲ ][ ۴۳ ][ ۴۴ ][ ۴۵ ][ ۴۶ ][ ۴۷ ][ ۴۸ ][ ۴۹ ][ ۵۰ ][ ۵۱ ][ ۵۲ ][ ۵۳ ][ ۵۴ ][ ۵۵ ][ ۵۶ ][ ۵۷ ][ ۵۸ ][ ۵۹ ][ ۶۰ ][ ۶۱ ][ ۶۲ ][ ۶۳ ][ ۶۴ ][ ۶۵ ][ ۶۶ ][ ۶۷ ][ ۶۸ ][ ۶۹ ][ ۷۰ ][ ۷۱ ][ ۷۲ ][ ۷۳ ][ ۷۴ ][ ۷۵ ][ ۷۶ ][ ۷۷ ][ ۷۸ ][ ۷۹ ][ ۸۰ ][ ۸۱ ][ ۸۲ ][ ۸۳ ][ ۸۴ ][ ۸۵ ][ ۸۶ ][ ۸۷ ][ ۸۸ ][ ۸۹ ][ ۹۰ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : ---
دیروز : ---
افراد آنلاین : ---
همه : ---
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب

سئو کار حرفه ای / خرید پیج اینستاگرام / باربری / دانلود نرم افزار اندروید  / شرکت خدمات نظافتی در مشهد / شرکت نظافت منزل و راه پله در مشهد / شرکت نظافت راه پله در مشهد / شرکت نظافت منزل در مشهد  /سایت ایرونی  / بازی اندروید  /  خدمات گرافیک آریا گستر  / فروش پیج آماده آریا گستر / نیازمندی های نظافتی / وکیل در مشهد / ارز دیجیتال / نیازمندی های قالیشویی / مبل شویی / املاک شمال  / آرد واحد تهران / فیزیوتراپی سیناطب / sell Instagram account safely / نیازمندی های گردشگری / نیازمندی های سالن زیبایی