مشاوره حقوقي
مشاوره حقوقي

انساني كه دارايي خود را خدا وقف مي‌كند قطعا توشه‌اي ارزشمند براي سفر خود به آخرت تهيه كرده است. مالي كه وقف مي‌شود مانند هديه‌اي است كه در راه خدا داده مي‌شود و قطعا پس گرفتن اين هديه يا تغيير دادن در آن كار درستي نيست. از نظر شرعي و قانوني نيز امكان فروش يا هر گونه تصرف در مال وقفي وجود ندارد اما هميشه يكسري استثنائات وجود دارد. در اين مطلب به بررسي خريد و فروش و استثنائات فروش ملك اوقافي مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

منبع:

ملك اوقافي

 شرايط خريد و فروش موقوفه

استثنائات فروش مال وقفي

 

ملك اوقافي چيست ؟

مالي كه واقف در راه خدا وقف مي‌كند موقوفه مي‌باشد. مانند اينكه شخصي باغ خود را وقف كند در اينجا باغ موقوفه است. مالي كه وقف مي‌شود بايد عين باشد و نمي‌توان منافع را وقف كرد. همچنين وقف زماني درست است كه بعد از استفاده كردن از منافع عين باقي بماند. مثلا وقف ميوه درست نيست زيرا با خوردن تمام مي‌شود و نمي‌ماند.

با توجه به اينكه آنچه در راه خدا استفاده مي‌شود منافع مال است در نتيجه شخص واقف هم بايد مالك عين باشد و هم مالك منافع آن. بر اساس ماده 64 قانون مدني فقط زماني مي‌توان مالي كه منافع آن براي ديگري است را وقف كرد كه منافعش موقتا متعلق به ديگريست ولي مالي كه به طور كلي منافع آن متعلق به غير است قابل وقف نيست.

فروش ملك اوقافي و استثنائات وارده بر آن

اصل بر آن است كه امكان فروش مال موقوفه وجود ندارد. اما در سه مورد است كه امكان فروختن آن وجود دارد. براي فروختن مال موقوفه شرايط سختي در نظر گرفته شده است كه در ادامه به سه مورد كه فروش موقوفه را ممكن مي‌كند مي‌پردازيم.

فروش مال موقوفه در صورت خرابي

با توجه به ماده 88 قانون مدني يكي از مواردي كه اجازه فروش مال موقوفه داده شده است در هنگام خرابي مال موقوفه است. در ماده ذكر شده است در صورتي كه مال موقوفه خراب گردد يا احتمال قوي برود كه خراب شود به طوري كه امكان استفاده از منافع موقوفه نباشد در اين صورت با رعايت سه شرط زير فروختن مال موقوفه جايز است:

1/ خرابي ايجاد شود يا اينكه در وضعيتي باشد كه امكان خرابي آن زياد باشد به حدي كه مال موقوفه قابل استفاده نباشد.

2/ در صورت به وجود آمدن شرط بالا خرابي به صورتي باشد كه امكان تعمير و ترميم آن وجود نداشته باشد.

3/ با اينكه امكان تعمير است ولي هيچكس حاضر به تعمير كردن آن نباشد.

خرابي بخشي از مال موقوفه

در ماده 89 قانون مدني در مورد اين موضوع توضيح داده شده است. اگر فقط بخشي از مال وقفي خراب شده باشد نه تمام آن فقط مي‌توان همان بخشي را كه خراب شده است فروخت و حق فروش بخش ديگر كه سالم است وجود ندارد.

به طور مثال يك خانه وقف شده است و يكي از بخش‌هاي اين خانه خراب شده با رعايت شرايط همان بخشي كه خراب شده است فروخته مي‌شود اما مابقي بدون تغيير مي‌ماند.

مگر در يك مورد كه خرابي بخشي كه آسيب ديده يا در شرف خرابي شديد است به حدي باشد كه نتوان از منافع قسمت‌هاي باقي مانده استفاده كرد. مثلا در همان مثال خانه بخشي از ميان خانه خراب شده كه نمي‌توان با فروش آن از مابقي استفاده كرد. در اين صورت مي‌توان تمام مال وقفي را فروخت.

فروش مال موقوفه در صورت اختلاف موقوف عليه

بر اساس ماده 349 قانون مدني يك مورد ديگر كه امكان فروش مال موقوفه هست زماني مي‌باشد كه بين موقوف عليهم اختلاف بيفتد. اين اختلاف هم در وقف عام امكان دارد و هم در وقف خاص. گاهي ممكن است شخص براي اهالي يك محل وقف كرده باشد يعني وقف عام و بين آن‌ها اختلاف بيفتد. گاهي هم ممكن است براي فرزندان آقاي الف وقف كرده باشد يعني وقف خاص و بين آن‌ها اختلاف بيفتد.

البته هر اختلافي جواز فروش ندارد بلكه بر اساس ماده 349 قانون مدني فقط در صورتي كه 2 شرط زير باشد با وجود اختلاف مي‌توان موقوفه را فروخت:

1/ اختلاف به حدي زياد است كه ممكن باشد قتل رخ دهد. در ماده از اصطلاح « بيم سفك دماء» استفاده كرده است. اين به معني ترس از قتل نفس است. يعني اينقدر اختلاف شديد باشد كه ترس از رخ دادن قتل به وجود بيايد. ترس از ضرب و جرح مدنظر نيست بلكه فقط قتل نفس ملاك است.

2/ اختلاف بين موقوف عليهم به حدي باشد كه امكان خرابي مال موقوفه پيش بيايد. يعني اگر اختلاف باعث بشود مال موقوفه خراب گردد و به مال آسيب جدي برسد به حدي كه امكان استفاده از آن وجود نداشته باشد براي رفع اختلاف مي‌توان مال موقوفه را فروخت.

فروش مال موقوفه بنابر مصلحت ولي فقيه

ولي فقيه در چارچوب ضوابط شرعي و قانوني زماني كه لازم باشد حق دارد مال موقوفه را بفروشد. البته امروزه نماينده ولي فقيه سازمان اوقاف است كه در واقع مي‌تواند در صورت لزوم مال موقوفه را بفروشد.

مصرف مال حاصل از فروش ملك اوقافي

وقتي مال موقوفه به فروش مي‌رسد قطعا نمي‌توان مالي را كه حاصل فروش آن است به هر نحوي خرج كرد. بر اساس ماده 90 قانون مدني در موارد جواز فروش موقوفه، مالي كه به دست مي‌آيد بايد در اقرب به غرض واقف يعني نزديك‌ترين هدفي كه واقف داشته است خرج شود. اگر وقف براي انتفاع عام بوده پولي كه از فروش به دست مي‌آيد بايد براي عموم مردم خرج شود يا اينكه اگر فقط براي فرزندان آقاي الف وقف كرده پول هم بايد براي آن‌ها خرج شود.

پس پول حاصل از فروش موقوفه بايد يا در همان راه يا در نزديك‌ترين مورد به همان هدف مدنظر واقف خرج شود.

 سوالات متداول

آيا امكان فروش مال موقوفه وجود دارد ؟

خير. در اصل امكان فروش مال موقوفه وجود ندارد مگر در سه مورد استثنا كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

در چه صورت مي‌توان مال وقفي را فروخت ؟

در سه حالت مي‌توان مال وقفي را فروخت. در صورت خرابي، در صورت اختلاف بين موقوف عليهم و اجازه ولي فقيه كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

پول فروش مال وقفي بايد چگونه خرج شود ؟

بايد براي اقرب به غرض واقف خرج شود كه در مطلب به تفصيل پاسخ داده شده است.

شما مي‌توانيد براي دريافت پاسخ سوالات خود و مشاوره حقوقي در زمينه بيع مال موقوفه از خدمات مشاوره آنلاين و تلفني وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص فروش مال اوقافي، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون فروش مال اوقافي پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

منبع:

ملك اوقافي

 شرايط خريد و فروش موقوفه

استثنائات فروش مال وقفيا

امتیاز:
بازدید: 14
برچسب:
:
[ 1399/9/7  ] [ ۱۸ ] [ vakiel ] [ ]

 

همه ما بسيار شنيده‌ايم كه شخصي مالي را وقف كرده است. مثلا مي‌شنويم شخصي براي ثواب خانه‌اش را وقف بچه‌هاي يتيم كرده است يا اينكه ديگري باغ خود را براي مردم وقف كرده است. اينكه مال براي چه كسي وقف مي‌شود داراي اهميت است زيرا وقتي فرد مي‌خواهد مال او براي بچه‌هاي يتيم استفاده شود قطعا بايد در همان راه استفاده گردد. در اين مطلب به بررسي اين موضوع مي‌پردازيم كه انواع وقف چيست و چه آثاري بر هر نوع مترتب مي‌گردد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع:

انواع وقف

وقف عام و خاص

تفاوت ها و شباهت هاي انواع وقف 

 

 

 

 

وقف و اركان آن

يك مبحث كامل در قانون مدني به وقف پرداخته است. در قانون مدني وقف اين گونه تعريف شده است كه شخص عين مال خود را در راه خدا ببخشد در حالي كه اصل باقي مي‌ماند.

وقف داراي سه ركن اساسي است:

1/ واقف: شخصي كه مال خود را در راه خدا وقف مي‌كند.

2/ موقوفه: مالي كه در راه خدا وقف مي‌شود.

3/ موقوف عليه: اشخاصي كه مال به نفع آن‌ها وقف مي‌شود.

انواع وقف

بر اساس اينكه مال براي چه شخصي وقف مي‌شود مي‌توان وقف را به دو نوع عام و خاص تقسيم كرد. از نظر شرعي و قانوني اين امكان وجود دارد كه موقوف عليهم يك گروه خاص و مشخص باشد يا اينكه براي عموم وقف شود. در ادامه به بررسي وقف عام و خاص مي‌پردازيم.

وقف عام

وقف عام عبارت است از بخشيدن عين مال براي بهره برداري از منافع آن براي عموم يا گروهي خاص كه افراد آن معين نيست. وقتي موقوف عليهم كه مي‌توانند از منافع مال بهره ببرند عموم مردم باشند يا حتي گروه خاص اما با افراد غير معين، اين نوع وقف عام است. به طور مثال شخصي خانه خود را وقف بيمارستان مي‌كند. در اينجا موقوف عليه عموم هستند. يا اينكه فرد باغ خود را وقف فقرا مي‌كند در اينجا اگر چه گروه فقرا مدنظر واقف است اما شخص خاصي مدنظر نيست و فقرا به طور كلي مي‌توانند از منافع استفاده نمايند.

 وقف خاص

در وقف خاص شخص موقوف عليه كاملا مشخص است حتي اگر تعداد آن زياد باشد. وقف خاص عبارت است بخشيدن منافع مال براي اشخاص يا شخص خاصي در حالي كه عين مال باقي مي‌ماند. مثلا شخص اعلام مي‌دارد كه مغازه خود را وقف سه فرزند آقاي الف مي‌كند. يا اينكه حتي بگويد اين خانه را وقف مي‌كنم براي تمام اقوام و خويشاوندان درجه يك و درجه دو آقاي الف. در اين مورد با اينكه تعداد زياد است اما مشخص است كه موقوف عليه چه كساني هستند. در نتيجه تعداد مهم نيست اين مهم است كه محصور و مشخص باشند.

تفاوت انواع وقف عام و خاص

با توجه به آنچه در تعريف وقف عام و خاص مطرح شده است در واقع اين دو نوع از وقف در سه مورد با هم تفاوت دارند:

1/ تفاوت در موقوف عليهم: قطعا اولين چيزي كه باعث دسته بندي وقف به عام و خاص مي‌شود موقوف عليهم است. در وقف عام موقوف عليه عام و نامشخص است ولي در وقف خاص موقوف عليهم مشخص و معين هستند.

2/ تفاوت در هدف: در وقف عام واقف مال را براي عموم وقف مي‌كند و هدف او بهره بردن عموم از مال است. اما در وقف خاص هدف واقف بهره برداري يك شخص خاص از مال وقفي است.

3/ تفاوت در تعيين متولي: براي تعيين متولي اول از همه اين حق واقف است كه متولي را مشخص كند ولي اگر به هردليلي واقف براي موقوفه متولي تعيين نكند در صورتي كه مال وقف عام باشد حاكم شرعي كه در زمان حاضر همان اداره اوقاف است متولي موقوفه مي‌شود. اما اگر مال وقف خاص باشد همان افرادي كه موقوف عليهم هستند خود موقوفه را اداره مي‌كنند.

سوالات متداول

انواع وقف چيست ؟

وقف دو نوع است وقف عام و وقف خاص كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

وقف عام چيست ؟

وقف كردن منافع مال براي مصالح عمومي كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

وقف خاص چيست ؟

وقفي كه درآن موقوف عليه شخص خاصي است كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

مي‌توانيد براي دريافت پاسخ سوالات خود و همچنين مشاوره حقوقي در خصوص وقف عام و خاص از خدمات مشاوره حقوقي وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص انواع وقف، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون انواع وقف پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

منبع:

انواع وقف

وقف عام و خاص

تفاوت ها و شباهت هاي انواع وقف 

 

 

 

همه ما بسيار شنيده‌ايم كه شخصي مالي را وقف كرده است. مثلا مي‌شنويم شخصي براي ثواب خانه‌اش را وقف بچه‌هاي يتيم كرده است يا اينكه ديگري باغ خود را براي مردم وقف كرده است. اينكه مال براي چه كسي وقف مي‌شود داراي اهميت است زيرا وقتي فرد مي‌خواهد مال او براي بچه‌هاي يتيم استفاده شود قطعا بايد در همان راه استفاده گردد. در اين مطلب به بررسي اين موضوع مي‌پردازيم كه انواع وقف چيست و چه آثاري بر هر نوع مترتب مي‌گردد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع:

انواع وقف

وقف عام و خاص

تفاوت ها و شباهت هاي انواع وقف 

 

 

 

 

وقف و اركان آن

يك مبحث كامل در قانون مدني به وقف پرداخته است. در قانون مدني وقف اين گونه تعريف شده است كه شخص عين مال خود را در راه خدا ببخشد در حالي كه اصل باقي مي‌ماند.

وقف داراي سه ركن اساسي است:

1/ واقف: شخصي كه مال خود را در راه خدا وقف مي‌كند.

2/ موقوفه: مالي كه در راه خدا وقف مي‌شود.

3/ موقوف عليه: اشخاصي كه مال به نفع آن‌ها وقف مي‌شود.

انواع وقف

بر اساس اينكه مال براي چه شخصي وقف مي‌شود مي‌توان وقف را به دو نوع عام و خاص تقسيم كرد. از نظر شرعي و قانوني اين امكان وجود دارد كه موقوف عليهم يك گروه خاص و مشخص باشد يا اينكه براي عموم وقف شود. در ادامه به بررسي وقف عام و خاص مي‌پردازيم.

وقف عام

وقف عام عبارت است از بخشيدن عين مال براي بهره برداري از منافع آن براي عموم يا گروهي خاص كه افراد آن معين نيست. وقتي موقوف عليهم كه مي‌توانند از منافع مال بهره ببرند عموم مردم باشند يا حتي گروه خاص اما با افراد غير معين، اين نوع وقف عام است. به طور مثال شخصي خانه خود را وقف بيمارستان مي‌كند. در اينجا موقوف عليه عموم هستند. يا اينكه فرد باغ خود را وقف فقرا مي‌كند در اينجا اگر چه گروه فقرا مدنظر واقف است اما شخص خاصي مدنظر نيست و فقرا به طور كلي مي‌توانند از منافع استفاده نمايند.

 وقف خاص

در وقف خاص شخص موقوف عليه كاملا مشخص است حتي اگر تعداد آن زياد باشد. وقف خاص عبارت است بخشيدن منافع مال براي اشخاص يا شخص خاصي در حالي كه عين مال باقي مي‌ماند. مثلا شخص اعلام مي‌دارد كه مغازه خود را وقف سه فرزند آقاي الف مي‌كند. يا اينكه حتي بگويد اين خانه را وقف مي‌كنم براي تمام اقوام و خويشاوندان درجه يك و درجه دو آقاي الف. در اين مورد با اينكه تعداد زياد است اما مشخص است كه موقوف عليه چه كساني هستند. در نتيجه تعداد مهم نيست اين مهم است كه محصور و مشخص باشند.

تفاوت انواع وقف عام و خاص

با توجه به آنچه در تعريف وقف عام و خاص مطرح شده است در واقع اين دو نوع از وقف در سه مورد با هم تفاوت دارند:

1/ تفاوت در موقوف عليهم: قطعا اولين چيزي كه باعث دسته بندي وقف به عام و خاص مي‌شود موقوف عليهم است. در وقف عام موقوف عليه عام و نامشخص است ولي در وقف خاص موقوف عليهم مشخص و معين هستند.

2/ تفاوت در هدف: در وقف عام واقف مال را براي عموم وقف مي‌كند و هدف او بهره بردن عموم از مال است. اما در وقف خاص هدف واقف بهره برداري يك شخص خاص از مال وقفي است.

3/ تفاوت در تعيين متولي: براي تعيين متولي اول از همه اين حق واقف است كه متولي را مشخص كند ولي اگر به هردليلي واقف براي موقوفه متولي تعيين نكند در صورتي كه مال وقف عام باشد حاكم شرعي كه در زمان حاضر همان اداره اوقاف است متولي موقوفه مي‌شود. اما اگر مال وقف خاص باشد همان افرادي كه موقوف عليهم هستند خود موقوفه را اداره مي‌كنند.

سوالات متداول

انواع وقف چيست ؟

وقف دو نوع است وقف عام و وقف خاص كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

وقف عام چيست ؟

وقف كردن منافع مال براي مصالح عمومي كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

وقف خاص چيست ؟

وقفي كه درآن موقوف عليه شخص خاصي است كه در مطلب به تفصيل بيان شده است.

مي‌توانيد براي دريافت پاسخ سوالات خود و همچنين مشاوره حقوقي در خصوص وقف عام و خاص از خدمات مشاوره حقوقي وكيل دات كام استفاده نماييد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص انواع وقف، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون انواع وقف پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

منبع:

انواع وقف

وقف عام و خاص

تفاوت ها و شباهت هاي انواع وقف 

 

 

 

امتیاز:
بازدید: 14
برچسب:
:
[ 1399/9/6  ] [ ۱۴ ] [ vakiel ] [ ]

همواره در ميان احاديث امامان و كلام بزرگان بر وقف كردن تاكيد شده است و از ثواب آن سخن به ميان آمده است. حتي بسياري از بزرگان وقف را باقي الصالحات دانسته‌اند كه ثواب آن براي شخص حتي بعد از فوتش باقي مي‌ماند. در اين مطلب به بررسي مفهوم اين امر پسنديده و اركان آن از منظر حقوقي مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع : 

وقف

 

 

 

 

وقف چيست ؟

در قانون مدني ماده 55 و‌قف تعريف شده است. بر اساس اين ماده و‌قف يعني خود مال حبس و منافع آن در راه خدا صرف شود. به طور مثال شخصي خانه خود را و‌قف مي‌كند. يعني اينكه به شرط حفظ و باقي ماندن خانه امكان استفاده از آن براي سكونت يا هر استفاده متعارف ديگري در جهت رضاي خدا وجود دارد.

حبس عين مال به اين معني است كه ملك از دارايي‌هاي مالك جدا شود و مالك هيچ حق تصرفي در آن نداشته باشد. با توجه به ماده 55 قانون مدني عين مال فقط قابل وقف است و كسي نمي‌تواند منفعت مالي يا دين را و‌قف كند.  

اركان وقف

و‌قف داراي سه ركن اساسي است:

1/ موقوفه: مالي كه در راه خدا استفاده مي‌شود. موقوفه شخصيت حقوقي مستقل دارد به طوري كه نه متعلق به واقف است و نه موقوف عليه.

2/ واقف: شخصي كه مال خود را در راه خدا و‌قف مي‌كند.

3/ موقوف عليه: كساني كه مال براي آن‌ها و‌قف مي‌شود. آن‌ها مالك موقوفه نيستند فقط مي‌توانند از آن استفاده نمايند. اگر اين افراد متعدد باشند به ايشان موقوف عليهم گويند.

چگونگي وقف كردن مال

از نظر شرعي و حقوقي وقف نياز به ايجاب و قبول دارد. در ماده 56 قانون مدني نيز گفته شده است كه و‌قف زماني اتفاق مي‌افتد كه فرد واقف با هر لفظي كه با صراحت دلالت به و‌قف مي‌كند ايجاب را بگويد و در مقابل كساني كه به نفع آن‌ها و‌قف كرده است يا قائم مقام قانوني آن‌ها اين و‌قف را قبول كنند. در صورتي كه و‌قف فقط براي عوام باشد همين كه حاكم شرع قبول كند كافي است زيرا نمي‌توان از تك تك مردم قبول را گرفت.

ويژگي‌هاي اساسي اركان وقف

ويژگي‌هاي موقوفه

مالي كه مورد و‌قف قرار مي‌گيرد بايد داراي ويژگي‌هايي باشد از جمله:

1/ عين مال باشد: با توجه به اينكه در و‌قف عين بايد باقي باشد و استفاده از منافع است در نتيجه آنچه و‌قف مي‌شود عين مال است و نمي‌توان منافع و دين را وقف كرد.

2/ بقاي عين مال: بر اساس ماده 58 قانون مدني بايد مالي و‌قف شود كه در صورت استفاده از منافع آن عين مال باقي بماند. به طور مثال و‌قف ميوه درست نيست زيرا با نفع بردن از آن يعني خوردن آن عين و اصل آن‌ها از بين مي‌رود و تمام مي‌شود ولي وقف باغ ميوه درست است.

3/ قابل قبض باشد: به دليل اينكه يكي از شرايط اصلي در صحت و‌قف قبض مال وقفي است پس مالي كه و‌قف مي‌شود بايد قابل تسليم شدن باشد. بر اساس ماده 59 قانون مدني و‌قف در صورتي امكان دارد كه قبض صورت بگيرد. به طور مثال و‌قف كردن حيواني كه موجود نيست يا فرار كرده است درست نيست.

4/ منافع آن براي واقف باشد: شخص نمي‌تواند مالي را و‌قف كند در حالي كه عين مال متعلق به اوست ولي منافع آن براي ديگريست. زيرا آنچه در و‌قف استفاده مي‌شود منافع است.

البته بر اساس ماده 64 قانون مدني اگر مالكيت منافع به صورت موقت به شخص ديگري داده شود وقف آن صحيح مي‌باشد مانند خانه‌اي كه در اجاره ديگري براي مدت يكسال مي‌باشد. شخص مي‌تواند خانه را و‌قف كند و بعد از يكسال كه مدت اجاره تمام شد مال در راه خدا استفاده مي‌شود.

5/ مالي كه و‌قف مي‌شود هم بايد مشروعيت داشته باشد و هم بتوان از آن در جهت منافع مشروع استفاده كرد. به طور مثال شخص نمي‌تواند ابزار قمار را و‌قف كند.

ويژگي واقف

در ماده 57 قانون مدني دو ويژگي عمده براي شخصي كه مال را و‌قف كرده است بيان مي‌كند از جمله:

1/ داشتن اهليت: قطعا هر شخصي كه قصد تصرف در مالي را دارد بايد اهليت لازم از جمله عقل و بلوغ و رشد را داشته باشد.

2/ مالكيت: هر گونه تصرف در اموال فقط در صورتي امكان دارد كه فرد مالك آن مال باشد. اشخاص نمي‌توانند در اموال ديگران بدون اينكه اجازه داشته باشند تصرفاتي مانند و‌قف انجام دهند.

ويژگي موقوف عليهم

شخص يا اشخاصي كه و‌قف براي آن‌ها صورت مي‌گيرد بايد داراي ويژگي‌هاي زير باشند:

1/ موجود باشد: بر اساس ماده 69 قانون مدني نمي‌توان به نفع شخصي كه موجود نيست و مثلا مرده است مالي را و‌قف كرد. مگر اينكه در زمان استفاده از منافع موجود شود. مانند و‌قف بر شخصي كه به مسافرت دور رفته اما برخواهد گشت.

2/ معين باشد: در ماده 71 قانون مدني آمده است كه و‌قف بر مجهول صحيح نيست. به طور مثال اين درست نيست كه واقف بگويد خانه‌ام را و‌قف يكي كردم. بلكه موقوف عليه بايد مشخص باشد مثلا خانه‌ام را وقف شخص الف با مشخصات معلوم كردم.

بطلان وقف

بر اساس ماده 61 قانون مدني بعد از اينكه مالي به شكل صحيح و‌قف شد امكان برهم زدن آن وجود ندارد و نمي‌توان در آن تغييري داد. اما با توجه به اين كه در و‌قف قبض مهم است و بر اساس ماده 59 وقف فقط زماني محقق مي‌شود كه قبض صورت بگيرد. در صورتي كه قبل از قبض موقوفه، واقف بميرد و‌قف باطل مي‌شود.

سوالات متداول

و‌قف چيست ؟

و‌قف عبارت است بقاي عين مال در حالي كه از منافع آن در راه خدا استفاده مي‌شود و در مطلب به تفصيل اين نهاد حقوقي اسلامي توضيح داده شده است.

آيا و‌قف منافع درست است ؟

خير نمي‌توان منافع را و‌قف كرد كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

آيا براي شخصي كه نيست مي‌توان و‌قف كرد ؟

و‌قف براي شخصي كه وجود ندارد امكان ندارد كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص و‌قف، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون و‌قف پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

شماره تماس وكيل دات كام

 

منبع « وقف

امتیاز:
بازدید: 24
برچسب:
:
[ 1399/8/27  ] [ ۰۹ ] [ vakiel ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 6
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب